Segesvár - Mezőkeszü - Koltó

2018. július - december

Segesvár - Koltó cserelátogatás, őszi toborzóturné

A 2017-es évünk egyik legszebb eseménye egy olyan néptáncturné-sorozat volt, melyet két síkon gondoltunk felépíteni, jellegét és hatását tekintve: egyfelől megvalósítottunk egy csereturnét Segesvár és Koltó között, a két település kiemelt, Petőfihez kapcsolódó rendezvényei alkalmából, másrészt folytattuk a diáktoborzó kiszállásainkat a Segesvár környéki szórványban. Tervünk szép megvalósulását a BETHLEN GÁBOR ALAP tette lehetővé, mely támogatást ezúton is hálásan köszönünk.

A Segesvár-Koltó csereturné egy oda-vissza látogatásból állt, mindkettő 3-3 nap időtartamban. Megjegyzendő hogy a koltóiak Segesvárra utaztatását teljes mértékben mi álltuk, itt tartózkodásuk költségét pedig a fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesülettel együtt vállaltuk fel. Köszönettel tartozunk Szabó József PSME-elnöknek és a vendégfogadó családoknak.

A résztvevő segesvári és koltói fiatalok tehát egymás kiemelt fontosságú rendezvényein vettek részt:
- 2017. júliusában Segesvár mellett Fehéregyházán a költő halálával kapcsolatos megemlékezéseken;
- 2017. szeptemberében a mézeshetek helyszínén Koltón az ottani Petőfi emlékünnepélyeken, ezúttal épp a költő 170 éves házassági évfordulója kapcsán.
Táncegyüttesünk a koltói Petőfi-ünnepély vendége volt, előadásunk pedig az emlékműsor része. A turné részeként, az odaúton, együttesünk még egy mezőségi faluban tartott előadást, Mezőkeszün, ahol Török-Csingó Adorján tiszteletes úr szervezte fogadásunkat, fellépésünket.

A turnét ősszel folytattuk a Segesvár környéki szórványban, olyan településeken, ahonnan a segesvári magyar osztályok diákjai is származhatnak. Ifjúságunk összetartó erejét és művelődési értékeinket megmutatva, egyfajta diáktoborzást végeztünk a Segesvár környéki szórványban, buzdítva kistérségünk gimnazista végzős diákjait hogy Segesváron folytassák tanulmányaikat.

 

 

A Segesvár-Koltó csereturné gazdag programmal, rengeteg életre szóló élménnyel gazdagította az abban résztvevőket. A koltóiak Fehéregyházán a múzeumkertben részt vettek a Petőfi-ünnepélyen, ahol ők is elhelyezték az emlékezés koszorúját, csakúgy mint az Ispán-kúti emlékműnél. Az igényességgel előkészített előadásuk pedig igen kellemes színfoltját jelentette az ünnepi emlékműsornak. Itt tartózkodásuk alatt jutott idő arra is, hogy megismerkedjenek Segesvár történelmi városközpontjával, sőt kisebb kirándulást tettünk együtt Székelykeresztúr (Petőfi körtefája) - Székelyudvarhely (városközpont) - Szejkefürdő (a székelykapu-sor, Orbán Balázs sírjával) - Farkaslaka (Tamási Áron síremléke) útvonalon. Hazautazásuk során megtekintették a marosvásárhelyi Kultúrpalotát, Sáromberkén a Telekiek családi sírboltját és Gernyeszegen a Teleki-kastélyt. 

A mi szeptemberi Koltóra látogatásunk is hasonlóan gazdag volt. Az első nap Mezőségről szólt: Válaszúton meglátogattuk a Kallós Alapítvány kibővített múzeumát, Kallós Zoltán gyönyörű gyűjteményének legjavát, délután  pedig megérkeztünk Mezőkeszüre, ahol Török-Csingó Adorján lelkipásztor segítségével ismerkedtünk a református templommal és a faluval. Előadásunkra sokan eljöttek, mindenkinek felemelő élmény volt.

Koltón természetesen részt vettünk az emlékünnepélyen. Koszorúztunk, majd Nagy Judit tanítónő tolmácsolta  Szabó József, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnökének szavait. Fellépésünket itt különösen nagyszámú közönség nézte végig és jutalmazta vastapssal. "Jövőre is visszavárunk!" - mondta elégedetten Csendes Lajos polgármester úr.

Közben Nagybányára kirándultunk, ismerkedtünk a valamikor szebb időket is megélt néhai bányászvárossal: sétáltunk a régi főtéren, megtekintettük a híres nagybányai festőiskola remekműveit tartalmazó Képtárat, valamint a csodálatos bányavirágokat rejtő Ásványtani múzeumot. A wellness-fürdőzés pedig hab volt a tortán.

Hazautazásunk előtt kedves házigazdánk, Kádár Helén segítségével meglátogattuk a Petőfi Sándor és Szendrey Júlia mézesheteinek is helyszínt adó Teleki-kastélyt, majd azzal búcsúztunk el a koltóiaktól, hogy "jövőre újra találkozunk", mindkét helyszínen.

 

Képek a turnéról